Otomatik Bireysel Emeklilik
"Zorunlu BES" olarak da adlandırılan Otomatik Katılım Sistemi (OKS), 45 yaştan daha genç çalışan kişilerin, işverenleri tarafından yapılması Devlet tarafından zorunlu hale getirilmiş ve Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) otomatik olarak girdikleri bir uygulamadır.
Otomatik Katılım, bordrolu çalışanların gelecek için birikim sağlamalarını amaçlayan bir sistemdir.
Katkı payının %30’u kadar tutar Devlet Katkısı olarak otomatik olarak yatar.
2 aylık cayma süresini kullanmayıp, sistemde kalanlara 1000 TL ilave devlet katkısı yatar.
OKS ile ilgili fazla desteğe ihtiyacınız varsa +90 (216) 405 11 84 numaralı kurumsal hattımızdan ya da iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.
Çalışanlar, bireysel emeklilik sistemine erken dahil olarak birikimlerini büyütebilir ve gelecekte daha güçlü bir mali güvence sağlayabilirler.
Otomatik katılım sistemine dahil olup olmadığınızı öğrenmek için iş yerinizin ilgili birimiyle iletişime geçebilirsiniz.
İşveren olarak OKS’ye katılmayı düşünüyorsanız ve süreçle ilgili profesyonel destek almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Bugün harekete geçin.
ÇALIŞANLARA EMEKLİLİKTE KAZANÇLI BİRİKİM
Gönüllü BES ve Zorunlu BES olarak bilinen her iki sistem de aslında aynıdır.
OKS’de devletin belirlediği kurallar doğrultusunda mecburi olarak 45 yaşın altında olan çalışan kişiler, OKS sistemine kazandırılır ve yatırılan katkı payının %30 kadarı ile desteklenen Devlet Katkısı uygulamasının yanı sıra, sistemde kalan yani cayma hakkını kullanmayan katılımcılara 1.000 TL ek Devlet Katkısı yapılır. Ayrıca emekliliğin kazanıldığı dönemde, oluşan birikimlerini minimum 10 yıl Gelir Sigortası’nda değerlendirenler, toplam birikiminin %5 'i oranında ek devlet katkısı alma hakkına sahip olurlar.
OKS’de, Devlet Katkısı limiti “yeni sözleşme” olarak değerlendirilir.
Bu durumda OKS’ne katılanlar, hem kendi Bireysel Emeklilik sözleşmeleri hem de Otomatik BES sözleşmelerine Devlet Katkısı kazanarak çok avantajlı sağlamaktadırlar.
Gönüllü BES’te ise 1.000 TL ek Devlet Katkısı uygulaması yoktur.
BES Plan değiştirebilme ve fon değişikliği esnekliği de gönüllü BES kapsamında avantaj sağlar.
BES'te ödenilen katkı paylarının %30'una karşılık gelen tutar, yasal limitler dahilinde Devlet tarafından ilgili birikim hesabına katkı olarak ödenir.
Katkı payının %30’u kadar tutar Devlet Katkısı olarak otomatik olarak yatar.
2 aylık cayma süresini kullanmayıp, sistemde kalanlara 1.000 TL ilave devlet katkısı yatar.
Emeklilik kazanımıyla toplam birikimini 10 yıllık gelir sigortasına aktarabilirsin. Bu durumda devlet ayrıca birikimin %5’i kadarını hesabına yatırır.
UNUTMAYIN, OKS sözleşmeni sonlandırmaya karar verirseniz ve sonlandırırsanız, bu kararınızı şirketinize bildirmelisiniz. Aksi halde sistem maaşınızdan OKS kesintisi yapmaya devam edecektir.
Eğer bir işveren olarak her durumda yanınızda olacak bir BES şirketi arıyorsanız, bizimle iletişime geçebilirsiniz.
FAYDALI BİLGİLER
Otomatik Katılım Sisteminde bulunan emeklilik sözleşmesinin katkı payı ödemelerini kendi bütçene göre değiştirebilirsin. Bunu işverenine bildirerek yapabilirsin.
Sözleşmedeki OKS yatırım fonlarının dışında bir fon seçemeyeceğini hatırlamalısın.
Sistemde kaldığın takdirde 1 kez olmak üzere 1.000 TL olarak hesabına yatar. Ama OKS’de cayma hakkını kullanırsan ve sonra başka bir sözleşme ile OKS’ye girdiğinde, 1.000 TL Devlet Katkısından yararlanamazsın. Gönüllü BES’teki Devlet Katkısı uygulamaları, bunun haricinde OKS’de de aynıdır.
OKS uzun süreli bir yatırım aracıdır. 10 yıl ve 56 yaş doldurulduğunda emekli olabilirsin.
Sadece TC vatandaşı olan kişiler OKS’den yararlanır. Yabancı uyruklu kişiler ise yararlanamaz.
Çalışanını OKS sistemine dâhil ettiğini bildirmeli ve bilgilendirmeyi yapmalıdır.
Emeklilik Şirketini, hizmet kalitesi ve kazandırdığı avantajları değerlendirerek seçmelidir.
Şirket seçimi sırasında kendine ait maddi çıkar sağlamamalıdır.
Sisteme girerken işveren, katılımcı çalışanlarının emeklilik yatırım fon dağılımını seçmesi gerektiği konusunda bilgilendirmeli; seçmeyenler için ise bu seçimi onlar adına yapmalıdır.
Ödenecek katkı payını, çalışanın ücretinden keserek sisteme aktarmalıdır.
Katkı payları, en geç ücretin çalışanın hesabına yatırılma gününün ertesi iş gününde, BES şirketine aktarmalıdır.
Yönetmelik gereği, işveren çalışanların ücretinden kesilecek katkı payı tutarının, ücretin %3’ü oranında hesaplamalıdır.
Bu oranın iki katına kadar çıkarılabileceğini ve çalışanın daha yüksek şekilde ödeme yapmayı tercih etmesi durumunda bu isteğini kendisine bildirmesi gerekliliği bilgisine sahip olmalıdır.
Yükümlülüklerini yerine getirmediği durumlarda, her eksiklik ya da ihlal için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’a yüz (100) Türk Lirası idari para cezası doğacağını, işveren katkı payını eksik, geç yatırması ya da yatırmaması halinde, çalışanın birikiminde oluşacak kayıptan sorumlu olacağını bilmelidir.
İşveren, katılımcı çalışanlarına mevzuat gereği OKS’ne dâhil edildikleri bilgilendirmesini yapmalıdır.
Grup emeklilik sözleşmesi sertifikasını çalışanlarına göndermelidir.
Bu paylaşımları, elektronik iletişim araçları aracılığı ile yapmalıdırç
İşveren, emeklilik sistemi mevzuatı, içerdiği yatırım fonları ve çeşitliliği gibi konularda bilgilendirme içeren sunumlar yapmalıdır.
İşyerinden ayrılan personeli, OKS kapsamından çıkaracak ve eğer talep edilirse, farklı bir emeklilik şirketine ya da bir sonraki işyerine ait başka bir OKS planına geçiş işlemlerini yasal süreler ve genel kurallar içinde yapmalıdır.
Vefat ve mücbir sebeplerle ayrılma ya da emekli olma halinde gereken işlemleri yapmalıdır.
İşveren tarafından, çalışanın işinin sonlanmış veya sonlanma sürecine girilmiş olmasına karşın katkı payı ödenmesi durumunda, herhangi bir iade söz konusu olmayacaktır.