Bes Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi

BES, ödemeleri bireylerin kendisinin gerçekleştirdiği ya da başka kişi ya da işyerleri tarafından gerçekleştirilen, devlet tarafından da çeşitli teşviklerle desteklenen birikim, yatırım ve tasarruf sistemidir.


%30 Devlet Katkısı

Asgari brüt ücretin yıllık tutarını aşmamak kaydıyla bireysel emeklilik sistemine yatırılan katkı paylarının %30'u devlet katkısı olarak ilgili BES hesabına katkı olarak yatırılmaktadır.

BES’e yatırılan katkı payları farklı yatırım enstrümanlardan oluşan bireysel emeklilik katılımcısının kendisin de belirleyebileceği emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilmektedir. 

Bireysel emeklilik yatırım fonlarında yine devlet teşviğiyle sistemde kalındığı sürece stopaj kesintisi yoktur.

Özellikle, devlet katkısı ve stopaj avantajlarıyla birlikte BES tasarruf sistemi olmasının yanı sıra yatırım sistemi özelliğini de taşımaktadır.

Başvuru Yap

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir
Bes Nedir


Emekli Döneminde Ek Gelir İmkanı

Neden BES?

Emeklilik dönemi için SGK maaşınız haricinde ek gelir yaratmaya yönelik modeller sunmaktadır. Bireysel Emeklilik sistemi bu özellikleriyle toplu birikimleriniz ya da toplu katkı payı ödemeleriniz için de avantajlı bir yatırım seçeneğidir.

Alanında uzman ve profesyonel ekiplerle ve portföy yönetim şirketleriyle çalışma avantajı sunar. Ücretsiz Danışmanlık


BEE Nasıl Çalışır.

TOPLU PARA YA DA DÜZENLİ GELİR MODELİ

BES Nasıl Çalışır?

Katkı payı ödemeleriniz için farklı vadelerde ödeme seçeneğiniz vardır.

Katkı paylarınızı aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık olarak seçeceğiniz ödeme periyoduna göre BES hesabınıza yatırabilirsiniz.

Devlet katkısı avantajından yaralanabileceğimiz maksimum katkı payı tutarı ilgili yıl içindeki yıllık asgari brüt ücret rakamıdır.

2025 yılı için asgari brüt ücretin yıllık toplam tutarı 312.066 TL’dir. 

2025 yılı içerisinde 312.066 TL’ye kadar yaptığınız tüm katkı payı ya da ek katkı payı ödemelerinizin karşılığında %30 devlet katkısı kazanma imkanınız vardır.

2025 yılı için 312.066 TL toplam katkı payı ödemesi yapan kişinin BES hesabına 93.619,80 TL devlet katkısı yatacaktır. 

Bireysek emeklilik sisteminde emeklilik fon tipini ve fon dağılımını kendiniz belirleyebilir ve emeklilik fonlarınızı yılda 12 kez değiştirebilirsiniz.

En az 10 yıl sistemde kalarak 56 yaş şartını da karşıladığınızda BES birikiminizi dilerseniz toplu para şeklinde alabilir ya da düzenli gelir modellerini tercihleyebilirsiniz.

 

BES PLANINIZI BÜGÜNDEN OLUŞTURUN

Kimler BES Yaptırabilir?

18 yaş altındaki çocuk ve gençler dahil olmak üzere her yaş ve her meslekten kişiler BES’e dahil olabilmektedir.

BES Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir.

Doğru Fon Tercihi ve Fon Yönetimi

BES Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Öncelikle bütçenize uygun katkı payı ödeme rakamı belirleyebilirsiniz. Bütçenize göre dilediğinizde katkı payı rakamınızı yükseltme hakkınız vardır.

BES’te finansal piyasalardaki çoğu enstrümanı emeklilik fonları aracılığıyla sahip olma şansınız vardır. Beklentilerinize ve risk algınıza göre doğru fonları seçmeli ya da hizmet aldığınız emeklilik şirketi biriminde destek almalısınız.

Bireysel Emeklilik Sisteminde ne kadar katkı payı yatırdığınız kadar doğru fon tercihi ve fon yönetimi de çok önemlidir.

Profesyonel hizmet alabileceğiniz, geçmiş referans ve performansı güçlü, iletişim sorunu yaşamayacağınız, alternatifler sunabilen bireysel emeklilik şirketi ve BES aracısı acentelerle çalışmanız doğru bir hamle olacaktır.

Bütçeniz doğrultusunda devlet katkısına hak kazanabileceğiniz katkı payı ödeme tutarlarını takip etmeniz ve uygun ödemelerle BES hesabınızı desteklemeniz kazançlarınızı arttıracaktır.

MERAK ETTİKLERİNİZ

Sıkça Sorulan Sorular

BES'ten erken çıkış yapılabilir mi?

Evet yapılabilir. BES’te kaldığınız yıl sayısına göre ve sözleşme şartlarınıza göre devlet katkısı hak kazanımı şartlarınızı ya da ertelenen giriş aidatı vb. gibi kesintilerinizin olup olmayacağını dikkatli şekilde araştırmanızı öneririz

BES Zorunlu mu?

Bireysel Emeklilik sistemine katılım zorunlu değildir.

BES İçin Ne kadar Ödeme Yapmalıyım?

Bireysel Emeklilik şirketiniz belirlediği asgari katkı payı tutarında daha az tutar olmamak kaydıyla bütçenize göre ödeme rakamınızı kendiniz belirleyebilirsiniz. Katkı payı miktarınızı belirlerken devlet katkısı avantajı sağlamak için geçerli rakamları da incelemenizi öneririz.